Malaga informatie

malaga-fakta-2

 

Malaga is de hoofdstad van de provincie met dezelfde naam en is een van de voornaamste steden in de region van Andalucia. Door zijn ligging aan de Mediterraanse kust, namelijk de Costa del Sol, is de stad ook een belangrijke toeristische plek. Malaga is iets groter dan Oslo (561.250 inwoners in 2007). Indien men de buitenwijken meerekent overstijgt het aantal inwoners het miljoen. In de provincie Malaga wonen er heden ten dage meer dan 1.5 miljoen mensen.

Klimaat

Malaga heeft een uiterst toeristvriendelijk klimaat met 300 volledig zonnige dagen per jaar, en men kan uit de vele lange en uitnodigende stranden in de omgeving kiezen. De stad kijkt uit op twee bergkammen aan de achterzijde die dienen als bescherming tegen de koudere noordenwind, waardoor het weer het ganse jaar door mild is. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is ongeveer 19 graden celsius. De bergen rondom Malaga werden in 1989 uitgeroepen tot een nationaal park.

Geschiedenis

De vroegste geschiedenis van de stad dateert uit 1000 BC toen de Feniciërs de marktplaats Malaka stichtten. De stad werd later een belangrijk economisch centrum voor de Moren die Spanje in 700 BC veroverden. Het modern Malaga groeide uit tot een grote stad in de 20ste eeuw toen vooral de ijzer- en staalindustrie de basis legden voor een sterke economische uitbreiding en bevolkingsgroei.

De twee belangrijkste rivieren, Guadalmedina en Guadalhorce, lopen door de stad en de Guadalmina verdeelt het centrum in twee. Op de linkeroever ligt het historisch centrum terwijl de moderne stad uitloopt op de rechteroever. Malaga is ook een belangrijke zeehaven en de haven (Puerto de Malaga) is goed ontwikkelt en werd in de laatste tientallen jaren de tweede grootste cruisehaven van Spanje. De centrale binnenstad ligt binnen het havengebied en en is ook omgeven door de kwartieren EL Perchel, La Trinidad en Langunillas.

Infrastructuur

De infrastructuur is goed ontwikkeld. Malaga heeft goede trein- en busverbindingen met de rest van het land en is ook verbonden met de Mediterraane snelweg A7/E15. De trein naar Madrid is reeds vele jaren betrouwbaar en snel dankzij de snelle Talgo 300. Op 27 december 2007 werd de dienst verder uitgebreid door de hogesnelheidstrein AVE (met een topsnelheid van 300 km/h). Dit kort de reistijd, over een afstand van 500 km, met 1 ½ uur en men kan nu van Malaga naar de spaanse hoofdstad reizen in een verbazingwekkende 2 ½ uur. De luchthaven van Malaga (Aeropuerto de Malaga) ligt halfweg tussen Malaga en Torremolinos en is de grootste luchthaven in Andalucia. Het is ook de vierde drukste in Spanje. Niet minder dan 13.5 miljoen passagiers werden er in 2007 geholpen.